ESTLAND 1944

Estland, juli 1944. Na wekenlange gevechten is het Rode Leger erin geslaagd om de Narva-rivier over te steken en de stad Narva in te nemen. Daarmee hebben ze weer voet aan de grond in Estland. Het III Germanisches SS Panzerkorps van SS Obergruppenführer Felix Steiner is samengesteld uit Estse, Letse, Nederlandse, Deense, Noorse en inderhaast aangevoerde Waalse en Vlaamse eenheden en heeft een nieuwe linie uitgebouwd: de zogenaamde ‘Tannenberg-linie’. Centraal daarbij zijn de ‘Blauwe Heuvels’. Deze heuvels domineren de doorgang tussen de Oostzee in het noorden, en een moerassig gebied in het zuiden. Als de heuvels veroverd worden, ligt Estland open voor de Soviets. Als ze Estland veroveren, zal Finland zich uit de oorlog terugtrekken. Met andere woorden: de posities moeten – letterlijk – tot de laatste man en de laatste patroon verdedigd worden. De tafel toont de verdedigingslijn aan de voet aan de eerste heuvel.