Vandaag kwamen de vikings op tafel. Er zijn schitterende 28mm viking-figuren te koop, maar het was lange tijd zoeken naar een goede set regels. Met ‘Longships – the wrath of the vikings’ van Peter Pig lijken we toch onze gading te hebben gevonden. De regels zijn geschreven voor 15mm maar laten zich probleemloos omzetten naar 28mm. Er zijn twee soorten scenario’s: Raids (waarbij de aanvaller zoveel mogelijk buit moet trachten te verzamelen) en Battles (waarbij het er vooral op aankomt om het centrum van het slagveld te bezetten en de tegenstander uit te schakelen of op de vlucht te jagen). De spelers moeten voortdurend beslissingen nemen en dobbelstenen gooien, waardoor vreugdekreten en gesakker elkaar afwisselen. Alhoewel de regels een fun-game beogen (en dus geen ernstige reconstructie van een Dark Ages-slag), zijn er toch bijzonder veel elementen die de periode goed weergeven: plundering, schepen, berserkers, leiders die mekaar kunnen uitdagen voor een tweegevecht, enz… De Raid speelden we op ongeveer drie uur, waarbij Celle een prinses wist te ontvoeren en Willie met heel wat koeien naar huis kwam. In de Battle namen Bart en Mark wraak: ze hakten op 4 beurten het volledige leger van Celle en Willie in de pan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA