Twee jaar geleden ben ik begonnen aan een reeks artikels voor, over en door de beginnende wargamer. Het leven trok me echter andere richtingen uit en nieuwe artikels bleven uit. Het wargamen zelf lag echter niet stil en dit resulteerde in nieuwe ervaringen die ik graag zou delen met jullie.

Flames of War : De Teleurstelling

Toen ik met wargaming begon koos ik voor Flames of War als ruleset. Dankzij de populariteit van FoW kon ik eenvoudig tegenstanders vinden – in een niche-hobby als dit toch niet onbelangrijk. Bovendien waren de figuren mooi en leende de iets kleinere schaal – 15mm – zich beter tot de beperkte ruimte die ik tot mijn beschikking had. Allemaal goede redenen, zou je zo denken.

Jammergenoeg besef ik nu dat de regels gewoon niet leuk zijn.

Het gebrek aan opportunity fire is de grootste dooddoener. Je kan als ninja’s van cover naar cover rennen zonder dat de tegenstander één schot kan lossen. Dat maakt het spel zo onrealistisch dat er voor mij de pret snel af is. Als je online hier en daar wat commentaar leest over de FoW spelregels merk je dat ik niet alleen sta met die mening.

Voeg daarbij de vage objective regels, de vele uitzonderingen, … Ik keek er telkens tegen op om het regelboek boven te halen. En als je de spelregels niet kan onthouden, speel je het spel niet meer.

Alternatieve spelregels : De Openbaring

Uit wanhoop ben ik op zoek gegaan naar andere, leukere, spelregels. Het zou zonde zijn om zo’n reeds mooie figuren op de kast te laten staan.

I Ain’t Been Shot, Mum vond ik alvast heel leuk. We hebben hiermee een zeer leuke 20mm WW2 confrontatie gespeeld tijdens de landing in Normandië. Dit systeem kan je vlot naar 15mm omzetten, dus schaal is geen probleem. Ik zocht echter iets zonder kaartjes.

Blitzkrieg Commander, een relatief korte regelset met een fijn command-systeem, trok mijn aandacht. Een leider van een eenheid heeft een command-waarde, waar je bij elk order telkens onder moet rollen. Per nieuw order daalt de command-waarde echter. Als je geluk hebt met de dobbelstenen kan je in één beurt dus zeer veel bereiken met je eenheden. Evenzeer loop je de kans dat je prachtige strategie gefnuikt wordt door een foute worp. Als je onder sniper-vuur halverwege het kruisen van de weg stilvalt kan dit verschrikkelijke gevolgen hebben. Dit voegt spanning en onzekerheid toe aan het anders zeer statische I Go, You Go.

Opportunity fire is mooi verwerkt in dit command systeem. Indien je vorige beurt opp-fire gebruikt hebt, daalt de command-waarde van de officier. Je mag opp-fire gebruiken tijdens de beurt van de tegenstander. Een eenheid kan je aanvallen op elk punt in zijn beweging. Vanaf het moment dat de tegenstander komt piepen om de hoek, knal je hem omver. Je wordt niet gedwongen om te wachten tot hij weer in cover is. Gedaan met die ninja-praktijken uit FoW!

Gebruik van wargames in roleplaying games : Uitbreiding

Het liefste van al speel ik roleplaying games zoals Dungeons&Dragons of Pathfinder. Onlangs heb ik dankzij de Reaper Bones KickStarters massa’s goedkope fantasy-figuren op de kop kunnen tikken. In de eerste plaats gaan deze gebruikt worden om tactische situaties uit te beelden in de verscheidene rollenspellen die we spelen.

Het zou echter fijn zijn om deze figuren ook in te zetten in fantasy battles! Vanuit deze optiek zocht ik een reden om deze figuren meer in te zetten. Het antwoord lag voor de hand: laat de spelers elk enkele eenheden aanvoeren in een grote veldslag op het einde van de campaign! Zo bouw je een episch einde aan een groot avontuur!

Spelregels heb ik nog niet gekozen. Warhammer is nooit mijn favoriete spel geweest wegens de onmenselijke investeringskost. Bovendien lijkt de regelset van FoW fel op die van Warhammer, en dan is voor mij de kous snel af. Aangezien ik nog meer dan vierhonderd van deze fantasy figuren moet verven is het zoeken van een regelset echter nog niet zo dringend… Misschien Kings of War?

Schalen : Groot, groter, grootst.

Met FoW ben ik begonnen in 15mm. Dit is een leuke schaal voor WW2. Voor fantasy, middeleeuwen en andere periodes vind ik de grotere 28mm schaal veel handiger. Het resultaat is nu dat ik twee verschillende schalen in huis heb. Dit veroorzaakt het probleem dat bepaalde decorstukken zoals huisjes en bomen niet in de juiste schaal zijn. Dit is een uitdaging voor alle wargamers. Bij één schaal blijven is blijkbaar onmogelijk.

En nu?

Op twee jaar is er veel veranderd. De komende jaren zal mijn wargame-gedrag ongetwijfeld nog evolueren. Gelukkig zit ik in deze zelf-hulp-groep ‚De Stippies’ om aan mijn verslaving te werken. Wordt vervolgd!