Christof

Christof

(17 comments, 20 posts)

This user hasn't shared any profile information

Home page: http://www.facebook.com/christofjacques

Posts by Christof

Verkiezingsslagen

0

Wat doet een mens op de dag van de verkiezingen? Wargamen natuurlijk! De Stippies waren dit weekend te gast bij Karim om een aantal korte en leuke wargames te spelen. De sfeer was ontspannen en gezellig – mede dankzij het mooie weer.

IMG_1727

Charge of the Light Brigade

Als voorproefje kregen we wat fragmenten te zien uit de films “The Charge of the Light Brigade” uit 1936 en 1968. Zeker de editie uit 1936 kon op veel bijval rekenen. De beeldzetting was zeer vooruitstrevend. Zeker bij de charges kon je de pijn van de ruiters (en paarden) bijna voelen. Door het ontbreken van computereffecten bij deze oude films wordt de spanning van deze charges eigenlijk veel beter naar voren gebracht.

Daarna mochten we zelf een regiment aanvoeren in deze gekende slag. Door middel van kaartjes met opdrachten (al dan niet verplicht te spelen) kon je de charge beinvloeden. Spelers plaatsten nieuwe kanonnen en openden vuur op elkaar. We waren getuige van een aantal hilarische taferelen. Zeker bij de tweede charge waar besloten werd van per hit een stand te verwijderen was het bloedbad compleet. Eén stand bereikte nét niet de eindstreep bij de Russische kanonnen. Helaas, helaas!

Wings of War

Wings of War

Na een gesmaakte lunch stortte de bende zich op het volgende programmapunt. Wings of War, het gekende World War luchtgevechten-spel, werd op tafel gezet. Je kan dit spel spelen met de meegeleverde kaartjes, maar we zouden de Stippies niet zijn moesten we geen echte figuren gebruiken. Al snel stonden er wat Belgische WWI vliegtuigen tegenover Duitse tegenstanders. Er ontstond een heus luchtballet waarbij al snel duidelijk werd dat de Red Baron en één koppige Belg de lucht domineerden.

Dit beginspel achter de rug speelden we nog twee slagen. Bij de laatste slag werden vliegtuigen ingezet met bijzittende gunners. Het doel was om een militaire installatie te fotograferen en terug te vliegen naar het Belgische front. Groot was de verrassing als bleek dat de Duitse jager trager vloog dan de tweezitters van de Belgische luchtmacht. Desondanks deze grappige doch teleurstellende observatie hebben de Stippies zich enorm goed geamuseerd met Wings of War. WWI leent zich goed tot het rondtollende luchtgevecht dat de regels van Wings of War tevoorschijn toveren.

Omdat de spelletjes eenvoudig en kort waren konden ze meermaals na elkaar gespeeld worden. Dit gaf de spelers de kans om – eens ze de regels onder de knie hadden – wat gewaagdere strategieën uit te proberen. Zeker de moeite om nog eens te organiseren!

De tussenstand

0

Twee jaar geleden ben ik begonnen aan een reeks artikels voor, over en door de beginnende wargamer. Het leven trok me echter andere richtingen uit en nieuwe artikels bleven uit. Het wargamen zelf lag echter niet stil en dit resulteerde in nieuwe ervaringen die ik graag zou delen met jullie.

(more…)

Stippies op Crisis 2013

0

Op 2 november organiseren de Tin Soldiers of Antwerp naar gewoonte hun CRISIS beurs in Antwerpen. De Stippies zijn aanwezig met een indrukwekkende Napoleontische La batalla de Ocaña. Indien je onze website wat gevolgd hebt is dat geen grote verrassing. Karim bracht ons onlangs vijf boeiende fotoreportages over zijn reis rondom Madrid.

Je kan ons op Crisis ook vinden achter onze Bring & Buy tafels, alwaar we onze overtollige tinnen figuurtjes proberen van de hand te doen.

crisis13affiche

Meer informatie over CRISIS vind u op de website van de Tin Soldiers of Antwerp.

Meer informatie over La batalla de Ocaña vind u bijvoorbeeld op wikipedia. Indien u het Spaans niet machtig bent raden we u Karim’s artikel over Ocana aan.

Karim’s reportages:

  1. Madrid en omgeving (1) Cuatro Vientos Museo del Aire
  2. Madrid en omgeving (2) Museum van de Tempeliers en andere ridderorden in Toledo
  3. Madrid en omgeving (3) Talavera
  4. Madrid en omgeving (4) Ocana
  5. Madrid en omgeving (5) : Alcazar van Segovia

Tot op CRISIS 2013!

Thunderbolts Wargame Conventie XXV 30 maart

0

Praktische informatie:

Wanneer?  De Wargames Conventie XXV gaat dit jaar door op 30 maart van 10 uur tot 17 uur.

Waar?  DC Gentbrugge – Braemkasteelstraat 35, 9050 Gentbrugge.

Inkom:  € 5,00

Meer info : http://www.thunderbolts.be/modules/smf_forum/smf/index.php/topic,5024.0.html of www.thunderbolts.be.

 

 

 

Flames of War Mid-War North Afrika

0

Op een warme zondag besloten Willie en Christof een potje Flames of War te spelen. Flames of War is een populair wargame dat vooral door de jongere wargamers gesmaakt wordt. Je kan er niet naastkijken als je regelmatig in een gamestore terecht komt, of als je online naar WW2 figuren aan het zoeken bent. Sommige wargamers vergelijken daarom FoW spottend met Warhammer Fantasy. Na een middagje met de FoW regels te hebben gespeeld moeten we beslissen dat deze belediging ongegrond is.

We kozen een defensief scenario. De Britten moesten een strook land verdedigen tegen de Duitsers, die langs beide kanten kwamen oprukken. Daarbij waren beide partijen ingegraven, al hadden de Duitsers daar weinig aan, gezien zij verplicht waren één van de twee objectieven te bereiken en dus al snel deze extra beschutting kwijt waren.

De regels spelen snel. Je schiet niet op afzonderlijke teams, maar op het hele platoon. Je gebruikt daarbij de waarde van het eenvoudigste doelwit in dat platoon. De basiswaarde om te bepalen of je iemand raakt is gebaseerd op de kwaliteit van de troepen van het doelwit. Een veteraan zal je moeilijker kunnen raken dan een vers afgeleverde conscript. Daarboven komen dan factoren zoals lange afstandsvuur, dekking, etc. Je rolt dan een aantal dobbelstenen gelijk aan je rate of fire (ROF). Als je bewoog tijdens deze zelfde beurt zal je ROF doorgaans gehalveerd zijn. Indien je raak schiet, kan de tegenstander testen of zijn troepen de aanval overleven. Bij voertuigen heb je nog eens de kans dat de inzittenden tijdelijk buiten strijd zijn. De uitkomst van deze test is afhankelijk van de Firepower rating van de schietende partij.

Door de betrekkelijke eenvoud van het systeem kunnen zeer diverse wapentypes toch op dezelfde manier uitgerekend worden, wat het overzicht op het spel ten goede komt. Als je weet hoe een tank schiet, weet je ook meteen hoe kanonnen en infanterietroepen schieten.

Tijdens onze slag merkten we ook hoe pijnlijk moeilijk het is om te kiezen tussen bewegen of schieten. Als je beweegt kan je dichter bij de tegenstander komen en een verrassingsschot lossen, maar krijg je zelden je volle ROF. Bij de volgende beurt kan de tegenstander, die niet beweegt, wél de volle lading dobbelstenen neerstorten over jouw troepen – met verpletterende gevolgen. Gezien de asymmetrische opstelling van het scenario hadden de Duitsers een sterkere troepenmacht moeten krijgen dan de Britten – iets waar de standaard FoW regels geen rekening mee houden.

Flames of War heeft een hele boel extra regels die wat meer pit in het spel stoppen. Elke troepenmacht heeft zijn eigen ‘national rules’ bijvoorbeeld. Deze regels hebben we in dit introductiespel nog niet gebruikt maar zullen we later zeker uitproberen.

De aanval werd beslissend neergeslagen door de Britten. Eens de Duitse platoons gehalveerd waren, begonnen de moraal testen allemaal te falen en was het einde in zicht. De company commander haalde zijn moraalcheck wél, maar met de enkele tank die er nog over was ging hij de slag zeker niet winnen.

We zijn na deze initiële slag zeker gecharmeerd door de FoW regels. Vooral de snelheid waarmee het spel gespeeld kan worden is indrukwekkend. Indien de regels wat beter gekend zijn kunnen we op een uurtje of twee een volledige slag uitspelen. Deze snellere speelstijl vertaalt zich niet in een oppervlakkige spelervaring, in tegendeel. Je kan je meer gaan richten op de uiteindelijke spelstrategie in plaats van je te verliezen in regeldetails en uitzonderingen. Dat zorgt voor een zeer bevredigende speelervaring. Misschien is FoW ook geschikt als kort en snel participatiespel op conventies. De regels lijken zich evengoed te lenen voor kleinere incidenten als voor ruime veldslagen.

Welkom op de nieuwe server

0

Indien je dit bericht ziet heb je zonder kleerscheuren de nieuwe server bereikt. Welkom!

Red Barons Conventie Gentbrugge

1

20120407-120701.jpgDe Stippies vertoeven vandaag op de Red Barons Conventie te Gentbrugge. We tonen er een middeleeuwse slag met de Bloody Barons regels.

De Wondere Wereld van het Wargame : Kiezen is verliezen

1

In deze reeks artikels probeert de auteur een beeld te scheppen van zijn toetreding tot het wargames wereldje.

Na de initiële kennismaking met de wargame wereld breekt de dag aan waarop je beslist om aktief deel te nemen. Dat houdt in dat je een keuze moet maken: wat ga ik spelen? Een bedrieglijk eenvoudige vraag zo blijkt. Het antwoord op deze vraag bestaat uit een aantal elementen, zeg maar dimensies, waaruit je keuze zal bestaan. Wij doen ons best om je een overzicht te geven van deze veelzijdige hobby. (more…)

Flames of War: British 8th Army Mid War

1

Toch even opscheppen met deze mijlpaal: Mijn Brits Noord Afrika leger is na vele lange maanden volledig afgewerkt!

British 8th Army

Volgende stap is om dit leger aktief te maken met een allereerste Flames of War slag! Het Duitse AfrikaKorps zit reeds maanden te wachten op hun Britse tegenstanders vanop de kast.

De Wondere Wereld van het Wargame : Alle begin is moeilijk

2

In deze reeks artikels probeert de auteur een beeld te scheppen van zijn toetreding tot het wargames wereldje.

Alle begin is moeilijk. Denk maar eens terug aan die zonnige zaterdagmiddag waarop je willens nillens moest leren fietsen van je ouders. Uiteindelijk lukte het wel, maar je hield er gemakkelijk wat builen en geschaafde knieën aan over alvorens je het metalen gevaarte in een semi-rechte lijn kon voortstuwen. Beginnen met een nieuwe hobby verloopt een beetje langs dezelfde lijn. Het trekt je wel aan, maar je weet niet echt hoe er aan te beginnen zonder kleerscheuren. Gezien de grote diversiteit aan types wargames – en de bijhorende varierende kostprijzen – blijft het een berekende gok om je centen in een bepaald wargame te dumpen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt? In deze reeks artikels proberen we, aan de hand van één specifiek verhaal, te schetsen wat je verschillende opties zijn. Het begint en eindigt met de wargamers zelf – want je hebt (meestal) een tegenstander nodig.

(more…)

Christof's RSS Feed
Go to Top